Marjaana Suominen
Arvioinnin tarkoituksena on tukea oppilasta hänen muodostaessaan todenmukaista käsitystä omasta oppimisestaan ja itsestään oppijana. Arvioinnin tulisikin kohdistua oppimistulosten lisäksi myös oppimisprosesseihin. Jotta oppilas saa tarvitsemansa tuen arvioinnista, tulee myös arvioinnin muodostua arviointiprosessiksi. Arviointiprosessi muodostuu monipuolisista arviointimenetelmistä, jotka kohdistuvat oppimisprosessien eri vaiheisiin.
Oppimisprosessien aikainen, kuvaileva arviointi antaa oppilaalle tietoa, jonka avulla hän voi keskittyä ja parantaa työskentelyään. Opettaja saa tietoa opetuksen kehittämistä ja suuntaamista varten. Oppimisprosessien aikainen arviointi tukee ja auttaa tavoitteiden saavuttamisessa eikä keskity ainostaan osaamisen esitämiseen. Oppimisprosessien lopussa tehtävän arvioinnin tarkoituksena on suhteuttaa osaaminen aiemmin määriteltyihin arviointikriteereihin. Kun oppimisprosessien aikainen kuvaileva arviointi on ollut onnistunutta, ei lopussa tapahtuva arviointi tule yllätyksenä.
Opettaja voi käyttää arviointiprosessin aikana kokeiden lisäksi, tai kokeiden sijaista, muun muassa oppilaiden työskentelyn havainnointia, oppimispäiväkirjoja, portfoliotyöskentelyä, blogityöskentelyä, kotitehtäviä, itse- ja vertaisarviointia ja arviointikeskusteluja arvioinnin menetelminä. Monipuolisten menetelmien avulla oppilas saa enemmän vastuuta ja vaikutusmahdollisuuksia omaan oppimiseensa.
Opetushallitus. N. D. Prosessiarviointi opettajan, oppilaan ja vertaisryhmän työvälineenä. Viitattu 6.12.2014. https://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamiseen/perusopetuksen_jarjestaminen/perusopetuksen_oppilaan_arviointi/prosessiarviointi_opettajan_oppilaan_ja_vertaisryhman_tyovalineena
—————
Anna palautetta sivuista
kouluarviointi(at)gmail.com