Marjaana Suominen
Arviointi suomalaisessa koulujärjestelmässä on perustuu Suomen lakiin. Muun muassa Perusopetuslaki ja -asetus säätävät periaatteet miten oppilaita tulee arvioida. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa avataan laissa ja asetuksissa määriteltyjä periaatteita ja annetaan tarkemmat ohjeet arvioinnin toteuttamiseen. Opetussuunnitelmassa kerrotaan myös mitkä käytännöt arvioinnin suhteen ovat valtakunnallisia ja mitä arvioinnista voidaan paikallisesti sopia.
Arviointi viestittää oppilaalle koulun ja arvioivan opettajan arvoista. Reiluus, läpinäkyvyys, oikeudenmukaisuus sekä motivoivuus ovat arvioinnissa tärkeitä arvoja. Sen tulisi kannustaa, ohjata ja rohkaista oppilasta oppinnoissa eteenpäin. Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luonnoksessa korostetaan arvoinnin monipuolisuutta, kannustavuutta ja puoluettomuutta. Kouluihin halutaan luoda ilmapiiri, joka mahdollistaa edellä mainittujen arvojen toteutumisen. Olennaisena nähdään myös oppilaan omien arviointitaitojen kehittäminen. Oppilaalla tulisi olla tilaisuuksia harjoitella oman ja toisten toiminnan havainnointia ja palautteen antamista, myös opettajalle.
Opetussuunnitelmassa arviointi jaetaan kahtia: opintojen aikainen arviointi ja päättöarviointi. Opintojen aikaisella arvioinnilla pyritään ohjaamaan oppimista, kun taas päättöarvioinnissa määritellään oppilaan osaamisen taso. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa sekä paikallisesti tarkennetussa opetussuunnitelmassa on määritelty tavoitteet, joihin oppilaan osaamista arvioitaessa verrataan. Uudessa POPS-luonnoksessa korostetaan sitä, että oppilaan henkilökohtaiset ominaisuudet, persoona tai temperamentti eivät saa vaikuttaa arviointiin eikä oppilaita tule verrata toisiinsa. Oppilaan itsearviointitaidot kehittyvät tavoitteiden ja oman suoriutumisen pohtimisen avulla.
Arvioinnin tavoitteena ei ole vain arviointi menneisyyden näkökulmasta vaan myös tiedon hankkiminen opetuksen suunnittelua varten. Arvioinnin avulla voidaan tunnistaan oppilaan tuen tarpeet ja suunnitella opetuksen eriyttämistä. Sekä oppilaan että huoltajien tulee saa tietoa arvioinnin perusteista, tavoitteista ja siitä, millaisia arviointitapoja koulussa käytetään. Arvioinnin avulla kerättyä tietoa oppimisesta, käyttätymisestä ja työskentelystä tulee antaa oppilaalle ja hänen huoltajilleen. Yhteiset keskustelutilanteet ovat oivallisia tiedon välittämiseen.
LÄHDE: www.oph.fi/download/160358_opsluonnos_perusopetus_luvut_1_12_19092014.pdf
—————
Anna palautetta sivuista
kouluarviointi(at)gmail.com