Marjaana Suominen
Koulussa arviointi on oppilaan yksilöllisen etenemisen seurantaa, mutta tavoitteena on myös arvioinnin avulla kehittää koulun toimintaa siten, että opetussuunnitelmassa asetetut oppimis- ja kasvatustavoitteet saavutettaisiin. Siksi arviointiin osallistuvat koulun työntekijöiden lisäksi myös oppilaat, huoltajat ja koulun toimintaa tukevat yhteistyökumppanit. Arvioinnissa painottuu toiminnallisuus, erilaiset edellytykset oppia, oppiminen tekemisen kautta sekä kokemuksellinen oppiminen.
Arvioinnilla pyritään kannustamaan ja ohjaamaan oppilasta, joten siinä huomioidaan yksillöllisesti oppilaan kehitysvaihe ja hänen edellytyksensä oppimiseen. Koulun opetussuunnitelmassa on asetettu yleiset tavoitteet opetettaville opintokokonaisuuksille, joihin oppilaan edistymistä verrataan. Arvioinnin avulla annetaan myös tietoa oppilaan huoltajille.
Oppilas saa puolivälissä lukuvuotta väliarvioinnin, ja sen jälkeen käydään palautekeskustelu opettajan, oppilaan ja huoltajien kesken. Edistymistä seurataan opintokirjan avulla, mihin kootaan oppilaan tuottamaa materiaalia. Itsearvioinnilla ja huoltajien antamalla arviolla koulunkäyntitaidoista on tärkeä merkitys. Kolmena ensimmäisenä kouluvuonna oppilaalle annataan sanallinen arviointi. Neljännestä luokasta eteenpäin oppilas saa numeroarvosanan oppiaineista mutta sanallisen arvioinnin työskentelytaidoista ja käyttäytymisestä. Todistukset ja oppilaan tekemät itsearvioinnit kerätään arviointikansioon koululle.
LÄHDE: www.hel.fi/hki/herta/fi/Opetus/Arviointi
—————
Anna palautetta sivuista
kouluarviointi(at)gmail.com